Domácí vesmírné jídlo pro kosmonauta Matthiase Maurera


Kosmonaut ESA Matthias Maurer plánuje, že si s sebou vezme na Mezinárodní kosmickou stanici malý kousek rodného Sárska.

Koncem tohoto měsíce přijdou šéfkuchaři z jihozápadního Německa s nabídkou jídel vhodných ke konzumaci ve vesmíru – a tyto nechají projít veřejným hlasováním.  Nejoblíbenější pokrm pak bude přidaný do kosmického menu Matthiase Maurera v rámci jeho budoucí mise. Má to ale jeden háček: vítěznou Sárskou specialitu ochutná až na palubě Mezinárodní kosmické stanice.

Matthias Maurer tvrdí, že jídlo je mimořádně důležité pro kosmonauty na dlouhodobých misích – nejen pro jejich fyzické zdraví, ale také pro duševní pohodu.

„Bonusová jídla podobná těmto specialitám ze Sárska nejen umožňují vnést pestrost do každodenního kosmického stravování, ale také poskytují způsob, jak se více sblížit s dalšími členy posádky a zvýšit morálku. Můžeme sdílet něco malého z naší kultury a radost se z chuti domova,“ vysvětluje.

Matthias Maurer se sice těší na sárskou pochoutku, ovšem jeho kosmické menu se bude skládat z celé řady potravin vybraných tak, aby splňovaly nutriční a operační požadavky na palubě kosmické stanice.

Protože každý den dvě hodiny cvičí a navíc mají program nabitý vědou a udržováním stanice v provozu, spotřebují kosmonauti denně zhruba 3000 kalorií. Pro kosmonauty ESA jako je třeba Matthias Maurer jsou dvě třetiny přísunu kalorií ze základní jídelní zásoby předvybrané a předbalené v NASA na celou misi.

Zbývající třetina kalorií je z jídel „dle výběru posádky“: z jídel, která si kosmonauti pro sebe vybírají, ať už je to z americké nabídky nebo z široké palety evropských, ruských nebo japonských možností.

Před jakoukoliv misí na orbitální stanici se kosmonauti zapojují do několika běhů testování jídla. V jejich rámci si vyberou, které z pokrmů chtějí zařadit do svého jídelníčku. Při testování ochutnávají kosmonauti různá jídla a nápoje a všemu dávají prostřednictvím dotazníku hodnocení. Informace je pak poskytnutá jídelní laboratoři NASA, která stanoví definitivní podobu jídelního balíčku.

„Mám opravdu rád ruské kosmické jídlo. Je neskutečně chutné,“ uvádí Matthias Maurer. „Mnozí kosmonauti doporučují mít během letu k dispozici různé typy jídel. Proto si plánuji vybrat z celé řady bonusových jídel z Evropy, Ruska a Japonska.“

Během nedávného testování jídel se Matthias Maurer rozhovořil i o tom, které část jídelníčku bude zřejmě nejvíce chybět.

Kromě dobré kávy („najít dobrou alternativu je teď pro mě hlavní prioritou,“ říká Maurer) je také obtížné připravit zeleninu způsobem, který odpovídá požadavkům na skladování, protože všechna jídla poslaná na ISS musí zůstat stabilní a poživatelná po dobu dvou až tří let.

„Je velmi obtížné splnit tyto požadavky, a přitom mít zeleninu stejně chutnou, jako by byla na Zemi. Prostě není možné dát salát do plechovky a zachovat jej čerstvý a křupavý,“ vysvětluje.

Což znamená, že tajuplné jídlo ze Sárska může být ještě více přitažlivé.

„Zatímco kroužíme kolem světa, můžeme si zároveň užívat kulinářský výlet, neboť sdílíme jídlo a zkušenosti z různých zemí. Už dnes se těším na to, až budu sdílet alespoň malý kousek své domoviny s přáteli z posádky během budoucí mise. Stejně tak se těším na okamžik napětí a překvapení, až budu vybalovat jídlo, které mi lidé ze Sárska vybrali.“

Další informace (v angličtině) jsou k dispozici na portálu Evropské kosmické agentury (ESA).

Rubriky