Den 406: kterak Galileo pomáhá zachraňovat životy

Sdílet:


Dnes je výroční „Den 406“, který připomíná důležitost nouzových signálů: ty často rozhodují o životě a smrti. Den je pojmenovaný podle původní rádiové frekvence, na které nouzové volání operuje – a kterou pro tyto účely využívají i družice. A to včetně vlastní evropské konstelace Galileo. Zatímco hlavním účelem Galilea je zajištění družicové navigace, tak systém též zachytává nouzová volání z celé planety a vysílá je lokálním vyhledávacím a záchranným autoritám.

Kdykoliv se vydáte mimo dosah mobilní telefonní sítě, třeba na výlet do divočiny, plavbu na moři nebo cestu letadlem, vstupujete do riskantnějšího prostředí, kde v případě potřeby není snadný kontakt s místními záchrannými službami. To je důvod, proč vám „Den 406“ doporučuje vzít s sebou nouzový maják velikosti baterky. Když se dostanete do potíží, tak maják vyšle na frekvenci 406 MHz nouzový signál, který bude automaticky zachycený některou z družic, poté předaný do mezinárodního systému Cospas-Sarsat a skrze něj doputuje k záchranářům.

Jediný systém, který dokáže nezávisle lokalizovat nouzové vysílání odkudkoliv na Zemi, Cospas-Sarsat pomohl od svého založení v roce 1982 zachránit tisíce životů. Původně byly transpondéry systému umístěny jako hostovaná zařízení na družicích na nízkých či geostacionárních oběžných drahách. Zásadní rozšíření systému na střední oběžnou dráhu přišlo poté, co se k němu přidaly družice Galileo.

Protože družice se nachází na poměrně vysoké oběžné dráze, a to 23222 kilometrů nad zemským povrchem, tak poskytují velmi široký výhled na Zemi a jsou schopné rychle zaměřit místo vysílání nouzového signálu kombinací výpočtu přesného času a Dopplerova efektu.

„Galileo je dnes největším prvkem tohoto družicového systému, který asistuje vyhledávacím a záchranným týmům a jen v roce 2020 zachránil více než 2200 lidí,“ vysvětluje inženýr služby Galileo SAR (Search and Rescue) Eric Bouton.

„Systém Galileo představil novou vyhledávací a záchrannou funkci, a to RLS (Return Link Service). Její podstatou je, že uživatelé s nouzovým majákem jsou informováni o skutečnosti, že jejich volání SOS bylo zachyceno a že pomoc už je na cestě. V březnu 2021 dosáhla služba plné operační kapacity, čímž vstoupila do rutinního provozu. Stala se tak první službou systému Galileo, která dosáhla tohoto stavu.“

Kvalita vyhledávací a záchranné služby systému Galileo je monitorována průběžně agenturou Evropské unie EUSPA (EU Agency for the Space Programme), která je poskytovatelem služeb Galilea. V prosinci 2021 služba dosáhla dosud nejvyšší „kvality lokační služby“: pravděpodobnost nalezení místa nouzového volání s přesností 2 km do 10 minut se zvýšila na 98,12 procent.

Družicové transpondéry jsou doplněny trojicí pozemních stanic v rozích Evropy, kteréžto jsou známé jako MEOLUT (Medium-Earth Orbit Local User Terminals). Nachází se na Špicberkách (Norsko), na Kypru a španělských Kanárských ostrovech, přičemž k jejich koordinaci dochází z řídicího střediska ve francouzském Toulouse. V přípravě je čtvrtá stanice na francouzském ostrově La Reunion, která má zajistit pokrytí Indického oceánu.

„Loni v říjnu EUSPA provedla vyhledávací a záchranné cvičení na samém okraji oblasti evropského pokrytí: v ledových vodách Špicberk v Norské Arktidě,“ dodává Eric Bouton. „Z lodi bylo norskými úřady zachráněno několik set lidí. Po aktivaci majáku trvalo systému Galileo jen dvě minuty a 20 sekund, než loď lokalizoval s přesností na 730 m. Následně vedl vrtulníky a plavidla pobřežní stráže, takže mohly zahájit cvičnou evakuaci.“

Služba Galileo SAR je provozována organizací EUSPA, zatímco ESA je zodpovědná za její návrh, vývoj a budoucí rozvoj.

O systému Galileo

Galileo je v současné chvíli nejpřesnější družicový navigační systém, který poskytuje své služby více než dvěma miliardám lidí na celé planetě.

Plná operační kapacita programu Galileo je řízena a financována Evropskou unií. Evropská komise, ESA a EUSPA (EU Agency for the Space Programme) podepsaly dohodu, podle níž má ESA za úkol navrhnout a vyvinout systém pro Evropskou komisi, zatímco EUSPA bude řídit jeho využívání a provoz. Stejně tak bude řídit a využívat systém EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service). „Galileo“ je ochranná známka v databázi Úřadu evropské unie pro duševní vlastnictví (n° 002742237).

Další informace jsou k dispozici na portálu Evropské kosmické agentury (ESA).

Rubriky