Česky English

Úvodní stránka Aktuality Sledujte start a připojení k ISS kosmonauta ESA Alexandera Gersta

Sledujte start a připojení k ISS kosmonauta ESA Alexandera Gersta

23.5.2018

Sledujte start a připojení k ISS kosmonauta ESA Alexandera Gersta

Kosmonaut ESA Alexander Gerst se vydá 6. června v 11:12 h GMT (13:12 h středoevropského času) do vesmíru, a to společně s ruským velitelem Sergejem Prokopjevem a astronautkou NASA Serenou Auñón-Chancellorovou. Sledujte živě start a spojení s kosmickou stanicí, a to vše s komentářem kosmonauta ESA Matthiase Maurera.

Trio odstartuje z kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) a dorazí na Mezinárodní kosmickou stanici o dva dny později. Tím začne mise Horizons Alexandera Gersta.

Po 34 obletech Země dorazí kosmonaut ESA Alexander Gerst na Mezinárodní kosmickou 8. června v 13:07 h GMT (15:07 h středoevropského času). Kosmická loď Sojuz se připojí k modulu Rassvět. Zhruba o dvě hodiny později se otevře průlez na ISS a mise Horizons formálně začne. Půjde o druhý kosmický let Alexandera Gersta – a zároveň bude druhým kosmonautem ESA, který se ujme velení Mezinárodní kosmické stanice. Vědecký program mise Horizons je nabitý evropskými výzkumnými aktivitami: v jejím rámci bude realizováno přes 50 experimentů s přínosem pro lidi na Zemi, stejně jako v rámci přípravy pro budoucí kosmický průzkum.

 

6. června 2018

Začátek živého přenosu

10:15 GMT

12:15 SEČ

Start

11:12 GMT

13:12 SEČ

8. června 2018

Začátek přenosu připojení

12:15 h GMT

14:15 h SEČ

Připojení

13:07 h GMT

15:07 h SEČ

Začátek přenosu otevírání průlezu

14:30 h GMT

16:30 h SEČ

Otevření průlezu 

15:05 h GMT

17:05 h SEČ

 

Další informace jsou k dispozici na portálu Evropské kosmické agentury (ESA).

Autor: Tomáš Přibyl   |   Sekce: Aktuality   |   Tisk   |   Poslat článek známému




RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2018

2017 Odbor ITS, kosmických aktivit a VaVaI 

Background image ©ESA - P.Carril
Administraci zajišťuje redakční systém společnosti NETservis s.r.o.